Sok jabłkowy

Prosty sposób pozyskiwania tego wyjątkowego soku z jabłek daje nam maksymalną ilość składników odżywczych, przy minimalnym wysiłku. Dla uzyskania najlepszego smaku, należy łączyć ze sobą kilka odmian jabłek.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 6 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe, Niskotłuszczowe, Niskosodowe, Bezcukrowe, Raw food- surowe jedzenie, Wegańskie, Bezglutenowe
Ilość uzyskanego produktu: 400ml

Składniki

¼ szklanki (60ml) chłodnej wody
4 (908 g) średnich i dużych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojnych w duze kawałki
2 kawałki dwuwarstwowej gazy (do przecedzania)

Sposób przygotowania

W dzbanie Vitamix umieść wodę oraz jabłka. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH.

Blenduj przez 45 sekund. Przy pomocy tampera spychaj składniki w kierunku noża, aż do momentu uzyskania konsystencji puree. W zależności od potrzeb, można przelać powstałe puree na gazę, umieszczona nad miską i wyciskać, aż do uzyskania klarowniejszego soku. Cedzić ok.10 minut.

Dla uzyskania najlepszego smaku wybierz przynajmniej dwie różne lub więcej odmian jabłek.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 1 szklance (240 ml)
Całkowita zawartość kalorii – 180
Całkowita zawartość tłuszczu  – 0 g
Tłuszcze nasycone – 0 g
Cholesterol – 0 mg
Sód – 40 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 45 g
Błonnik – 0 g
Cukry – 39 g
Proteiny – 0 g

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!