Dzisiaj polecamy pyszną, pożywną i aromatyczną zupę – z dużą ilością warzyw i soczewicą, która zapewni nam dawkę zdrowego, roślinnego białka. Cześć zupy zmiksowaliśmy, aby miała gęstszą konsystencję, więc zupa jest przyjemnie kremowa, ale jednocześnie ma kawałki warzyw do pochrupania. Polecamy!
Składniki
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 pora
200-250 g miąższu dyni (waga po oczyszczeniu)
1 marchewka
1 pietruszka
100 g selera
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
2 kuleczki ziela angielskiego
4-5 szklanek bulionu warzywnego
Sposób przyrządzania
Wszystkie warzywa myjemy, które trzeba obieramy. Soczewicę płuczemy. Pora kroimy w talarki, dynię w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy pora. Dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, chwilę przesmażamy. Wlewamy bulion, wsypujemy soczewicę.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż składniki zmiękną, 15-20 minut. Wlewamy około 1/3 zupy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy. Podajemy gorącą z posiekaną natką pietruszki.