2 Lutego 2017
5314 Odsłon
Zima trzyma, więc kontynuujemy temat zup. Gęstych, pożywanych, pełnych błonnika i białka. Idealnych przed czy po treningu albo po prostu na solidny obiad.
Składniki
Na 6-8 porcji:
800 g dyni po oczyszczeniu (np.: Hokkaido, muszkatołowej) pokrojonej w kostkę
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
½ szklanki żółtego grochu w połówkach, przepłukanego
6 szklanek bulionu warzywnego
800 g dyni po oczyszczeniu (np.: Hokkaido, muszkatołowej) pokrojonej w kostkę
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
½ szklanki żółtego grochu w połówkach, przepłukanego
6 szklanek bulionu warzywnego
Sposób przyrządzania
Cebulę obieramy, siekamy. Wszystkie jarzyny obieramy, kroimy w byle jaką kostkę.W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, wsypujemy wszystkie
przyprawy, smażymy chwilę na dużym ogniu aż zaczną uwalniać aromat.
Dodajemy dynię, mieszamy aby oblepiły ją przyprawy. Wszystko przekładamy do blendera, wlewamy bulion. Miksujemy na gładki krem, tak długo aż zupa będzie gorąca, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i łyżką oleju lnianego na każdą porcję. Polecamy!