A propos naszego ostatniego wpisu o szpinaku, proponujemy Wam dzisiaj przepis na szybki i zdrowy zielony koktajl. Blendery Vitamixa są wprost stworzone do takich koktajli, są tak mocne, że zmiksują na gładko nawet twarde, korzeniowe warzywa, a drobne ziarenka takie jak siemię mielą tak, że są niewyczuwalne – dzięki temu wartości w nich obecne są lepiej przyswajalne. Vitamix sprawdza się lepiej niż sokowirówka czy nawet wyciskarka – koktajle zachowują pełnię wartości odżywczych,w tym tak potrzebny nam błonnik. Są gęste, pożywne i sycące, mogą stanowić samodzielny, zdrowy posiłek – niskokaloryczny, więc idealny, gdy dbamy o linię, a pełen wspaniałości płynących z natury.
Szpinak połączyliśmy w naszym koktajlu z liśćmi mniszka lekarskiego czyli popularnego mlecza. Jego liście są bogatym źródłem flawonoidów, potas, karetonoidy i witaminy z grupy B, witaminę C czy magnez oraz krzem. Substancje te wspierają woreczek żółciowy, wątrobę, wspierają oczyszczanie organizmu. Dodaliśmy do niego ostropest, aby wzmóc działanie ochraniające wątrobę.
Na 2 porcje koktajlu:
100 g szpinaku
1 pęczek mniszka lekarskiego
1 jabłko
1 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka nasion ostropestu
1 łyżka pestek dyni
2 szklanki dobrej jakości wody
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, wlewamy wodę, miksujemy na gładko, przelewamy do szklanek, podajemy
natychmiast. Polecamy!
Chętnie poznamy Wasze pomysły na zielone koktajle i zastosowania mniszka lekarskiego, na pomysły czekamy w komentarzach! 🙂
Autorką przepisu jest Magda prowadząca bloga Zielenina.