21 Kwietnia 2017
4758 Odsłon
Zielony koktajl z goździkami, które mają silne właściwości antybakteryjne i wzmacniające odporność – koktajl przyjemnie pachnie dzięki nim, a przy okazji wzmocnimy odporność – przy aktualnym ponownym ataku zimy takie napoje są na wagę złota! Podkręciliśmy walory koktajlu daktylami, które mają działanie przeciwzapalne, siemieniem lnianym świetnym dla pracy mózgu i jarmużem, który do pary z sezamem są bardzo bogate w wapń.
Składniki
Na 2 szklanki:
1 liść jarmużu
2 garście liści szpinaku
1 jabłko
1 gruszka
1 banan (opcjonalne)
4 goździki
4 suszone daktyle
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka dowolnych otrąb
2 szklanki wody lub mleka roślinnego
1 łyżka sezamu
1 liść jarmużu
2 garście liści szpinaku
1 jabłko
1 gruszka
1 banan (opcjonalne)
4 goździki
4 suszone daktyle
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka dowolnych otrąb
2 szklanki wody lub mleka roślinnego
1 łyżka sezamu
Sposób przyrządzania
Warzywa i owoce myjemy, osuszamy. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, usuwamy zdrewniałe łodygi. Owoce obieramy, chyba że są ekologiczne, to zostawiamy skórkę i kroimy na kawałki.
Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera Vitamix. Wlewamy wodę lub mleko. Miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach aż powstanie gładki napój. Pijemy natychmiast!