Dzisiaj polecamy danie idealne na letni obiad. Zielone niczym Shrek klopsiki 🙂 Na bazie szpinaku i ciecierzycy, lekko pikantne od czosnku i piękne pachnące kminem rzymskim. Na dodatek pieczone, więc unikamy niezdrowego smażenia. Do takich klopsików świetnie będzie pasować kolorowa sałatka albo pieczone ziemniaki. Albo jedno i drugie, polecamy!
Składniki
Na około 20-25 klopsików:
1 szklanka ciecierzycy, namoczonej na noc lub 2 puszki każda o wadze 400 g
sody oczyszczonej na czubku noża
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego/kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki dowolnych otrębów lub płatków drożdżowych
2-3 łyżki oleju/oliwy
Sposób przyrządzania
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy sodą, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy pianę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut aż będzie zupełnie miękka. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki to płuczemy ją na sicie i przekładamy do Vitamixa.
Gdy ciecierzyca się gotuje, szpinak myjemy i dobrze osuszamy.
Ostudzoną ciecierzycę przekładamy razem ze szpinakiem do kielicha Vitamixa. Dodajemy przyprawy i czosnek. Wszystko miksujemy na gładką, zieloną masę pomagając sobie tamperem. Masę przekładamy do miski, mieszamy z otrębami lub płatkami drożdżowymi i odstawiamy na 10-15 minut, aby wchłonęły nadmiar wilgoci.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je w odstępach na blasze i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju lub oliwie.
Pieczemy 20 minut bez odwracania. Jemy na ciepło lub zimno.