27 Stycznia 2016
3485 Odsłon
Tym razem mamy dla Was przepis na przepyszny serek ze słonecznika fermentowanego z dodatkiem bakterii probiotycznych. Dzięki procesowi serek jest nie tylko zdrowszy, ale ma wspaniała konsystencję i bardzo apetyczny “serowy” 😉 zapach.
Składniki
Na jedną gomółkę sera:
2 szklanki łuskanego słonecznika zamoczonego na noc, w miarę możliwości w niechlorowanej wodzie
2 kapsułki (bez żelatyny) bakterii probiotycznych
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
kiełki do podania
2 szklanki łuskanego słonecznika zamoczonego na noc, w miarę możliwości w niechlorowanej wodzie
2 kapsułki (bez żelatyny) bakterii probiotycznych
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
kiełki do podania
Sposób przyrządzania
Słonecznik płuczemy, umieszczamy w kielichu blendera z solą, pieprzem i octem. Dodajemy bakterie. Wlewamy pół szklanki wody (możliwie niechlorowanej) i miksujemy na zupełnie gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką lub gazą i ustawiamy w dość ciepłym miejscu – na przykład obok kaloryfera. Serek będzie gotowy po 12-24 godzinach, gdy konsystencja jest zwarta, a zapach wyraźnie “serowy”, ale przyjemny. Jeżeli chcemy, aby serek był podawany w określonym kształcie, zwilżamy naczynie wodą, wykładamy gazą i przekładamy do niego serową masę. Dobrze dociskamy, odwracamy naczynie. Zdejmujemy gazę, gotowe! Serek przechowujemy w lodówce.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.