Wegańska pieczeń na Wielkanoc

Dla tych, którzy chcieliby zaserwować coś ekstra na świątecznym stole lub po prostu szukają inspiracji do kolejnych, wegańskich dań polecamy naszą pieczeń z fasoli i kaszy gryczanej. Jest aromatyczna, pięknie się kroi i  świetnie smakuje z chrzanowym sosem.  Polecamy i życzmy wszystkim przepysznej Wielkanocy!

Składniki

Na keksówkę 30x10cm:
1 szklanka białej fasoli, namoczonej na noc
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
2 kulki ziela angielskiego
1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
4 marchewki
1 por
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania

Fasolę gotujemy w wodzie, w której się moczyła, lub w świeżej (w takiej będzie lżej strawna) z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i zgniecionego ząbka czosnku. Po zagotowaniu zbieramy z wierzchu pianę, gotujemy do miękkości, około godziny Studzimy w płynie, następnie odcedzamy.Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy do miękkości. Można zamiast wody użyć bulionu. Na oleju szklimy pora wraz z solą. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki. Wszystkie składniki pieczeni przekładamy do kielicha blendera wraz z czosnkiem i przyprawami. Miksujemy na gładką masę pomagając sobie tamperem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy 45-60 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy po ostudzeniu. Serwujemy w plastrach z sosem chrzanowym, na ciepło lub zimno.

pieczen

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!