“Twarożek” ze słonecznika – bez laktozy, glutenu i wegański!

Jak wiadomo warto jest wszelkiego rodzaju ziarna i pestki.  Są doskonałym źródłem składników mineralnych, tłuszczów doskonałych dla naszego mózgu. Najlepiej jeść ziarna nieprzetworzone, czerpiąc bezpośrednio z ich bogactwa. Polecamy bardzo produkty ekologiczne żeby mieć pewność, że nie były pryskane i chemicznie konserwowane. Dobrze je namoczyć przed spożyciem, aby były lżej strawne i aby pozbyć się przynajmniej części fitynianów – składników anty odżywczych utrudniających przyswajanie składników mineralnych.

Słonecznik jest doskonałym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B, które są gwarantem prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają także składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, potas czy cynk.  Jest bogaty w witaminę A, bardzo cenną dla wzroku. Dobrze łuskać go przed jedzeniem, aby wartości się nie utleniły, ale generalnie dobrze włączyć go w ogóle do diety, nawet kupując już obłuskany. Lepiej jeść słonecznik nieprażony, ponieważ proces ten pozbawia go właściwości odżywczych.

Dzisiaj prezentujemy bardzo proste danie z wykorzystaniem tych pysznych nasionek – twarożek, którym możemy posmarować pieczywo, placki czy naleśniki. Można go też doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi, czy spróbować słodkiej wersji, polecamy!

Składniki

500 g słonecznika namoczonego na noc
1 szklanka  mleka ryżowego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
szczypiorek do podania

Sposób przygotowania

Słonecznik płuczemy, przekładamy do blendera, dodajemy najpierw ocet i lekko miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy mleko, ciągle miksując do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawiamy, dodajemy ulubione dodatki. Przechowujemy w lodówce.

twarozek ze słonecznika

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!