Truskawkowy bezsernik na daktylowym spodzie. Wegański, bezglutenowy, naturalnie słodzony.

Nareszcie sezon truskawkowy w pełni! Pyszne, soczyste i super zdrowe owoce dotarły na stragany naszych targów. Gdy najecie się ich już na surowo i nabierzecie ochoty na smakowite i zdrowe ciacho koniecznie przygotujcie nasz bezsernik.  Masa na bazie kaszy jaglanej, daktylowy spód z płatków z dodatkiem masła migdałowego. Całość jest bez glutenu, wegańska i naturalnie słodzona, a do tego nie wymaga pieczenia!

Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji niż to, że możecie bez wyrzutów sumienia zjeść nawet i trzy kawałki tego zdrowego przysmaku 😀 Wszystko do tego ciasta przygotowaliśmy w naszym niezastąpionym Vitamixie – masło migdałowe, mleko roślinne – szybciutko, z prostych składników bez zbędnych dodatków. Lubimy wiedzieć co jemy, a Wy?

Składniki

Na tortownicę średnicy 22 cm:
Góra:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego
1 1/2 szklanki truskawek
1/ 2 szklanki ksylitolu
1 laska wanilii
Spód:
1 szklanka dowolnych płatków
2 szklanki suszonych daktyli, namoczonych na 30 minut
4 łyżki masła migdałowego
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzania

Tortownicę wykładamy folią aluminiową, tak aby dno i boki były dokładnie przykryte.

Kaszę jaglaną parzymy. przekładamy do garnka wraz z laską wanilii, wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie cały płyn. Gdyby stało się to przed ugotowaniem kaszy dolewamy nieco wody. Gdy zostanie po ugotowaniu płyn, kasze dobrze odcedzamy, wanilię zachowujemy.

Gdy kasza się gotuje przygotowujemy spód. Odcedzamy daktyle, które przekładamy razem z cynamonem i masłem migdałowym do kielicha Vitamixa. Pomagając sobie tamperem miksujemy składniki na gładką masę. Przekładamy je do miski i mieszamy z płatkami. Masą wyklejamy równo spód tortownicy.

Truskawki myjemy, osuszamy, Usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.

Lekko przestudzoną kaszę przekładamy razem z laską wanilii, truskawkami i ksylitolem do kielicha Vitamixa. Miksujemy pomagając sobie tamperem na gładką masę, którą następnie wykładamy na spód ciasta. Wyrównujemy wierzch, przykrywamy go także folią aluminiową. Schładzamy kilka godzin lub całą noc. Podajemy z dodatkowym truskawkami.

Truskawkowy bezsernik na daktylowym spodzie. Wegański, bezglutenowy, naturalnie słodzony.
Średnia:5 Oceniło:1
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!