14 Czerwca 2017
5658 Odsłon
Kolejny długi weekend przed nami! Sezon grillowy w pełni, więc proponujemy pyszny, domowy sos barbecue. Bez zagęstników, konserwantów z prostych składników. Idealny do dań z grilla – nam bardzo posmakował do pieczonych pieczarek portobello i boczniaków, ale będzie też świetny do mięs.
Składniki
Na tortownicę średnicy 22 cm:
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy lub miodu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 owoce jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu
1 gałązka lubczyku
2 suszone śliwki, możliwie też wędzone
1 cebula
2 łyżki oleju lub oliwy
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy lub miodu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 owoce jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu
1 gałązka lubczyku
2 suszone śliwki, możliwie też wędzone
1 cebula
2 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przyrządzania
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki usuwając gniazda nasienne. Nie obieramy ze skóry. Wrzucamy do kielicha Vitamixa, miksujemy na zupełnie gładko.
Cebulę obieramy, szklimy na oleju. Dodajemy pomidory oraz zioła i przyprawy, w tym drobno posiekane śliwki i lubczyk. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu aż sos dobrze odparuje i zgęstnieje, około godziny. Podajemy na zimno.
Sos można przygotować nawet kilka dni wcześniej.