Pyszny wegański smalczyk duuuużo zdrowszy do tradycyjnej wersji! Pełen dobrze przyswajalnego białka z fasoli, bez tłuszczu zwierzęcego, więc można wciąć nawet dwie pajdy posmarowane grubo! 😉
Składniki
1 szklanka białej fasoli namoczonej na noc albo 2 puszki o wadze 400 g każda
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
łodyżka rozmarynu
łodyżka tymianku
2 łyżki oliwy
1 jabłko
1 cebula
1/4 szklanki płatków drożdżowych
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżki świeżego majeranku, posiekanego
Sposób przyrządzania
Surową fasolę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy liść, oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, rozmaryn i tymianek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, 45-60 minut. Studzimy w płynie, odcedzamy. Wyjmujemy dodatki.
W międzyczasie siekamy cebulę, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, szklimy cebule i dodajemy jabłko. Zwiększamy ogień, smażymy aż się zezłoci. Dodajemy płatki drożdżowe i jeszcze chwilę przesmażamy. Fasolę przekładamy do kielicha Vitamixa. Dodajemy sól i pieprz, miksujemy na gładką masę.
Jeżeli jest zbyt sucha dodajemy trochę dobrego oleju lub wody. Po zmiksowaniu przekładamy do miski, dodajemy usmażone składniki i posiekany majeranek. Jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i mieszamy.
Aktualnie w promocji: