Ekstra gładki i kremowy – zmieliliśmy na niego tradycyjny, półtłusty twaróg z dodatkiem jajek, więc ma wspaniałą, bogatą fakturę i kremowy smak 🙂 Do tego spód z maślanych ciasteczek i kajmakowa polewa…. Idziemy ukroić drugi kawałek 😉
Składniki
1 kg półtłustego twarogu, nie z wiaderka
5 jajek, oznaczonych 0 lub 1
1 szklanka cukru
1 opakowanie ulubionego budyniu
2 łyżki mąki
300 g maślanych ciasteczek
100 g masła, rozpuszczonego
1 puszka kajmaku
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy przyciętym do boków i spodu papierem do pieczenia. Ciasteczka wrzucamy do kielicha Vitamixa, wlewamy rozpuszczone masło i pulsacyjnie miksujemy na duże okruchy. Przekładamy do formy, mocno dociskając wyklejamy dno.
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W blenderze umieszczamy twaróg oraz żółtka. Na najwyższych obrotach Vitamixa miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier, budyń i mąkę, ponownie miksujemy do połączenia z serową masą. Gotową masę przekładamy do miski, ostrożnie łączymy trzepaczką z ubitymi białkami.
Sernik przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy godzinę, studzimy w uchylonym piekarniku, wtedy nie opadnie. Wyjmujemy z piekarnika dopiero po całkowitym ostudzeniu. Wyjmujemy z formy, usuwamy papier. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, na której będziemy go serwować. Oblewamy kajmakiem, wyrównujemy. Podajemy lekko schłodzony.
Aktualnie w promocji: