Po tym jak w ostatnim poście pokazaliśmy Wam, że szparagi są nie tylko pyszne i wykwintne, ale przy okazji są skarbnicą wartości odżywczych, prezentujemy Wam przepis na smakowitą sałatkę z kaszą jaglaną. Szparagi podajemy w niej surowe, zachowujemy więc maksimum dobroci, które oferuje nam to pyszne warzywo przy okazji ciesząc się ich wyrazistym smakiem.
Przepadamy za takimi lekkimi sałatkami doprawionymi masą ziół – można rozkoszować się nimi solo lub podać do grilla. Świetnie sprawdzą się też na pikniku czy na lunch do pracy. Dzięki blenderowi, w którym zmiksowaliśmy delikatnie szparagi sałatka jest podobna w stylu do tabbouleh, co tylko dodaje jej sznytu 🙂 Bardzo polecamy!
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 pęczka zielonych szparagów
100 g suszonych pomidorów
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka mięty
1/4 szklanki oleju spod suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną parzymy, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, około 20 minut, odcedzamy na sicie. Aby kasza była bardziej aromatyczna, można użyć bulionu jarzynowego. Ciepłą kaszę mieszamy z olejem z suszonych pomidorów i drobno posiekanymi ziołami oraz przyprawami.
Suszone pomidory kroimy w paseczki. Koktajlowe myjemy, kroimy na połówki. Szparagi myjemy, obłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki, które umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy krótką chwilę do otrzymania małych kawałków.
Kaszę mieszamy ze szparagami i obydwoma rodzajami pomidorów. Podajemy!