11 Stycznia 2017
2999 Odsłon
Zupa pomidorowa. Ulubiona zupa większości z nas. Kojarzy się z dzieciństwem, babcią, pysznym obiadem. Idealna na trzaskające mrozy! Dlatego mamy dla Was gęstą, rozgrzewającą wersję z dodatkiem cynamonu i soczewicy. Dzięki nim jest pożywna, pięknie pachnie i daję energię niezbędną w tę zimną pogodę!
Składniki
Na 4-6 porcji:
2 puszki pomidorów, po 400 g każda
1 cebula
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cayenne
2 puszki pomidorów, po 400 g każda
1 cebula
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cayenne
Sposób przyrządzania
Soczewicę płuczmy, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i zgnieciony ząbek czosnku.
Dodajemy pomidory, soczewicę, wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu aż soczewica zmięknie, 20-30 minut. Dodajemy przyprawy, przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem. Podajemy gorącą!