Stopień trudności: Łatwe
Całkowity czas: 11 minut
Migdały i pasta z imbiru stworzą kremowe smarowidło bez nabiału.
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Bezglutenowe, Niskocholesterolowe, Niskosodowe
Ilość uzyskanego produktu: 720 g
Składniki
1 szklanka (145 g) surowych migdałów
1 łyżka 5 cm kostki imbiru świeżego, lub pasty imbirowej (zob. przepis poniżej)
2 łyżki (20 g) surowych ziaren sezamu
1 szklanka (145 g) rodzynek, lub ½ szklanki (70 g) rodzynek, 4 figi bez pestek i 4 suszone morele.
Sposób przygotowania
W dzbanie Vitamix umieść wszystkie składniki w wyżej wymienionej kolejności. Zamocuj pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.
Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 1 minutę. Przy pomocy tampera spychaj składniki w kierunku noża.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 2 łyżkach stołowych
Całkowita zawartość kalorii – 64
Całkowita zawartość tłuszczu – 3 g
Tłuszcze nasycone – 0 g
Cholesterol – 0 mg
Sód – 1 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 8 g
Błonnik – 1 g
Cukry – 6 g
Proteiny – 2 g