Rabarbar pod jaglaną, marcepanową kruszonką

Tym razem proponujemy kolejny bezglutenowy deser, który śmiało można podać także na śniadanie – taki smakowity początek dnia gwarantuje przyjemną resztę dnia!

Rabarbaru używamy podobnie jak owoców – jest to jednak warzywo! 🙂 Jest niskokaloryczny – ma 20 kcal w 100g, mnóstwo potasu, witaminę C,  żelazo, a także kwas foliowy i błonnik. Ma niestety dużo kwasu szczawiowego, więc powinny go unikać osoby z chorobami nerek i stawów. Im czerwieńszy tym słodszy.

My polecamy rabarbar zapieczony pod smakowitą kruszonką z kaszy jaglanej zmiksowanej z masą marcepanową. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

 

Składniki

Na 4 porcje:
500 g rabarbaru
1 szklanka kaszy jaglanej
200 g gotowej masy marcepanowej
1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.  Przekładamy do rondla, wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy do miękkości, odcedzamy jeżeli został płyn.

Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Przestudzoną kaszę jaglanką wkładamy razem z pokrojoną na kawałki masa marcepanową do kielicha blendera. Miksujemy pulsacyjnie do otrzymania dużych okruchów. Kruszonkę przekładamy na rabarbar, wyrównujemy. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy posypany uprażonymi na suchej patelni płatkami marcepanowymi.

Aktualnie w promocji- seria ASCENT 2500i – 300zł

rabarbar

rabarbar pod jaglaną kruszonką

Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!