Baza z brązowego ryżu w połączeniu z brokułem i serem cheddar to wspaniała alternatywa dla tradycjonalnego ciasta quiche.
Stopień trudności: Trudne
Całkowity czas: 1 godzina 40 minut
Informacja dietetyczna: Bez dodatku cukru, Bezglutenowe, Wegetariańskie
Ilość uzyskanego produktu: 8 kawałków
Składniki
1 białko z jaja
1 szklanka (70 g) różyczek brokuła, ugotowanego na parze
3 duże jajka lub ¾ szklanki (180 ml)substytutu jajka
¾ szklanki (180 ml) mleka sojowego
½ szklanki (55 g) startego sera cheddar
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1½ łyżki suszonych liści bazylii
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Delikatnie natłuść formę o wymiarach 22.5 cm olejem kuchennym, lub olejem w spray-u. Aby przyrządzić bazę z brązowego ryżu należy wymieszać ze sobą ryż, białko jajka ręcznie.
Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 10 minut Rozgrzać piekarnik do 200ºC Na środku upieczonej bazy umieścić brokuł. Aby przygotować nadzienie, należy umieścić jajka, mleko sojowe, ser, pietruszkę, bazylię, sól i cebulę w proszku w dzbanie Vitamix, a następnie zamocować odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.
Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 30 sekund. Brokuły zalej uzyskaną masą. Piecz przez 40-45 minut, lub do momentu zbrązowienia góry.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 1 kawałku
Całkowita zawartość kalorii – 137
Całkowita zawartość tłuszczu – 5 g
Tłuszcze nasycone – 2 g
Cholesterol – 97 mg
Sód – 178 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 13 g
Błonnik – 2 g
Cukry – 1 g
Proteiny – 8 g