Dla tych, którzy lubią z rana przekąsić coś słodkiego, ale niekoniecznie z dodanym cukrem, a do tego szukają dań bezglutenowych mamy kolejny przepis 🙂 Te pyszne kwadraciki można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, podać na podwieczorek dzieciom czy wziąć na jesienny piknik. Dobrze sprawdzą się też jako przekąska dla sportowców przed lub po treningu, polecamy!
Do ich przygotowania użyliśmy płatków i mąki gryczanej, ale można zastosować każde bezglutenowe czy glutenowe płatki i mąkę jeżeli nie macie potrzeby przygotowywać wersji bezglutenowej. Można też użyć dowolnych suszonych i świeżych owoców 🙂
Składniki
Na spód:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki płatków gryczanych
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suszonych moreli
1/4 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
1/4 szklanki mleka roślinnegoNa wierzch
0.5 kg świeżych moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków gryczanych
4 łyżki ksylitolu
4 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Składniki na spód umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do otrzymania mniej więcej masy – nie musi być gładka. Jeżeli trzeba pomagamy sobie tamperem. Morele myjemy, drylujemy, kroimy na 4 części. Składniki kruszonki mieszamy ze sobą do otrzymania dużych okruchów.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy naczynie do zapiekania wielkości 30-20 cm lub wykładamy papierem do pieczenia blachę o taki wymiarach. Wykładamy na spód masę morelową, dociskając łyżką formujemy spód – bez rantu.
Na górę wykładamy pokrojone morele, posypujemy kruszonką. Zapiekamy 30 minut. Podajemy zimne lub ciepłe.
Przypominamy też, że w najbliższą sobotę, 26 września odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne we Wrocławiu na Zakrzowskiej 29! 🙂 Wszystkie osoby, które mają ochotę poznać moc Vitamixa serdecznie zapraszamy, jest jeszcze kilka miejsc! Zapisy pod vitamix.bestblender.pl@gmail.com