Placki ziemniaczano-selerowe z gorgonzolą i sosem grzybowym

Plucha i zimno za oknem, więc mamy ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego 🙂 Proponujemy Wam dzisiaj wariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dodatkiem selera i pleśniowego sera gorgonzola idealnie komponują się z grzybowym sosem i będą świetne na obiad! I żadnego żmudnego tarcia, Vitamix posieka ziemniaki i seler w try miga! 🙂

Składniki

Na 4-6 porcji:

na placki:
1 kg ziemniaków
1 duży seler
1 jajko
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
200 g gorgonzoli (można pominąć)
olej do smażenia

na sos:
1 kg pieczarek
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
500 ml śmietany
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa obieramy, pieczarki też. Cebulę siekamy.

Seler i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Porcjami trzemy w blenderze na pożądaną konsystencję. Przekładamy do miski, solimy, dodajemy skrobię i połamany na kawałki ser. Dobrze mieszamy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. Z każdej strony kilka minut, aż będą ładnie zrumienione. Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Na sos obrane pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby, zwiększamy ogień, smażymy aż cały płyn odparuje, a pieczarki będą złote. Dodajemy śmietanę i starty na tarce czosnek. Mieszamy, doprawiamy i dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z plackami.

vitamix_plackiziemniaczane1

Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.
Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!