Plucha i zimno za oknem, więc mamy ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego 🙂 Proponujemy Wam dzisiaj wariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Pyszne placki z dodatkiem selera i pleśniowego sera gorgonzola idealnie komponują się z grzybowym sosem i będą świetne na obiad! I żadnego żmudnego tarcia, Vitamix posieka ziemniaki i seler w try miga! 🙂
Składniki
Na 4-6 porcji:
na placki:
1 kg ziemniaków
1 duży seler
1 jajko
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
200 g gorgonzoli (można pominąć)
olej do smażenia
na sos:
1 kg pieczarek
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
500 ml śmietany
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sposób przyrządzania
Wszystkie warzywa obieramy, pieczarki też. Cebulę siekamy.
Seler i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Porcjami trzemy w blenderze na pożądaną konsystencję. Przekładamy do miski, solimy, dodajemy skrobię i połamany na kawałki ser. Dobrze mieszamy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. Z każdej strony kilka minut, aż będą ładnie zrumienione. Odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Na sos obrane pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby, zwiększamy ogień, smażymy aż cały płyn odparuje, a pieczarki będą złote. Dodajemy śmietanę i starty na tarce czosnek. Mieszamy, doprawiamy i dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z plackami.