Pizza

Dodaj swoje ulubione składniki i rozkoszuj się cienkim, kruchym ciastem.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 55 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe, Niskotłuszczowe
Ilość uzyskanego produktu: 8 kawałków

Składniki

1 szklanka (240 ml) ciepłej wody (40- 46ºC)
2 łyżeczki granulowanego cukru
1 opakowanie (1 łyżka) aktywnych, suchych drożdży
2½ szklanki (312 g) niezielonej, zwykłej mąki
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek – ta ilość zostanie użyta w przepisie w różnych etapach
2 łyżki (15 g) mąki kukurydzianej z pełnego ziarna do obsypania blachy do pizzy
1/3 szklanki (33 g) startego sera parmezan
1i1/3 (320 g) sosu do pizzy
1¼ szklanki (141 g) startego sera Mozarella

Wartość odżywcza

Do przyrządzenia ciasta – należy połączyć drożdże z ciepła wodą  i cukrem. Wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Odstaw na 5 minut. W dzbanie Vitamix DRY GRAINS umieść mąkę i sól. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 6.

Blenduj do momentu połączenia się składników lub kiedy mąka utworzy kopiec z dziurką po środku. Przypuszczalny czas trwania ok. 5 sekund. Zatrzymaj urządzenie i zdejmij nakładkę z pokrywy blendera. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 6.

Przez otwór w pokrywie dzbana dodaj rozczyn z drożdży i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zatrzymaj urządzenie i załóż nakładkę na otwór w pokrywie dzbana. Wybierz HIGH. Przy pomocy przełącznika ON/OFF pulsuj cztery razy. Zatrzymaj urządzenie i zdejmij pokrywę dzbana.

Pozwól ciastu pozostać w dzbanie Vitamix. W tym czasie posyp blachę, na której pizza zostanie pieczona mąką kukurydzianą. Przy pomocy mokrej, nylonowej szpatułki zeskrob osiadłe na ściankach dzbana ciasto i popchnij w kierunku środka dzbana. Zamocuj pokrywę dzbana. Wybierz prędkość HIGH.

Powoli pięciokrotnie pulsuj przy pomocy włącznika ON/OFF. Dodaj 1 łyżkę wody, jeśli ciasto wyda się zbyt suche. Jedna łyżka wody- jednorazowo. Powtórz proces czterokrotnie, za każdym razem zeskrobując osiadłe resztki na ściankach dzbana i popychając je do środka, aż ciasto stanie się miękki i elastyczne. Aby wyjąć gotowe ciasto z dzbana Vitamix, należy pięciokrotnie włączyć i wyłączyć urządzenie, korzystając z przełącznika ON/OFF- to podniesie ciasto i oderwie je od noża. Następnie należy powoli przewrócić pojemnik do „góry nogami” i wyłożyć ciasto na czystą, oprószona mąką powierzchnię.

Przykryć ciasto czysta ściereczką kuchenną lub zakryć miską  zostawić na 15 minut. Rozgniatać wewnętrzna częścią dłoni, nadając ciastu okrągły kształt. Przy pomocy wałka, rozwałkować ciasto rozpoczynając od środka kierując się ku krawędziom, często przewracając ciasto. Gotowe ciasto na pizzę powinno być o 2,5 cm większe niż blacha na której zamierzamy ją upiec.

Połóż ciasto na blaszce, zwiń końce na brzegach, aby farsz trzymał się na cieście. Delikatnie posmaruj ciasto 2 łyżkami oliwy z oliwek, a następnie obsyp parmezanem. Łyżką nakładaj sos na ciasto, rozcierając je na powierzchni pizzy spodem łyżki. Nałóż farsz, dodaj ser mozarella. Piecz na najniższym poziomie w rozgrzanym do 220ºC piekarniku przez 15-18 minut, Az spód pizzy lekko zbrązowieje, aż ser zacznie się topić. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozostaw do wystygnięcia na 5 minut i pokrój na kawałki.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 1 kawałku
Całkowita zawartość kalorii – 319
Całkowita zawartość tłuszczu  – 12 g
Tłuszcze nasycone – 4 g
Cholesterol – 13 mg
Sód – 320 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 40 g
Błonnik – 3 g
Cukry – 6 g
Proteiny – 12 g

Oceń przepis
  • Instagram has returned invalid data.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!