Jutro Dzień Matki, więc mamy pyszną propozycję, którą przygotujecie ekspresowo. Ten pyszny piszinger na bogato przełożony dwoma pysznymi masami dobrze smakuje i pięknie wygląda, a do tego jest słodzony naturalnie. Bardzo polecamy i życzymy wszystkimi mamom samych szczęśliwych dni i pociechy z dzieci!
Składniki
Na czekoladowy krem:
2 szklanki suszonych daktyli, zalanych wrzątkiem
1 szklanka mleka roślinnego
1/4 szklanki kakao
2 łyżki masła orzechowego
Na kokosowy krem:
1/2 szklanki ksylitolu
2 szklanki wiórków kokosowych
1 l mleka roślinnego
Sposób przyrządzania
Daktyle odcedzamy, przekładamy do kielicha Vitamixa. Dodajemy masło, kakao i mleko. Miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przekładamy do miski.
Wiórki przekładamy do garnka, wlewamy mleko, dodajemy ksylitol. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut aż będą miękkie. Jeżeli masa jest bardzo rzadka, odcedzamy część mleka, które zachowujemy. Przekładamy wszystko do kielicha Vitamixa, miksujemy na gładką masę. jeżeli w trakcie miksowania będzie zbyt sucha, dolewamy zachowane mleko.
Przygotowujemy blaty. Można użyć bezglutenowych. Na pierwszy blat nakładamy masę czekoladową, nakładamy blat, smarujemy masą kokosową. Postępujemy tak do skończenia blatów. Górnego blatu nie smarujemy. Piszinger owijamy folią aluminiową, obciążamy czymś ciężkim, na przykład kilkoma książkami kucharskimi. Zostawiamy na kilka godzin lub całą noc.