Kolejny świąteczny przepis do Waszej kolekcji! Tym razem pyszny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany grubą warstwą czekoladowej polewy. Prosty, szybki, a do tego wegański i bezglutenowy! Użyliśmy do niego domowej przyprawy piernikowej – tutaj zobaczycie jak ją przygotować!
Składniki
na piernik:
1 1/2 szklanki orzechów włoskich bez łupinek
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
2/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 szklanki melasyDo przełożenia:
200 g powideł śliwkowych
Na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.W blenderze – użyliśmy kielicha przeznaczonego do mielenia suchych produktów dry blade – mielimy orzechy na mąkę.
Jeżeli robimy to w standardowym kielichu uważamy, aby nie zrobić masła orzechowego 😀
Mąkę orzechową mieszamy ze skrobią, sodą, przyprawą do piernika, cukrem i kakao.
W drugiej misce mieszamy mleko, olej, ocet i melasę. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy aż się połączą.
Gotowe ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy.
Pieczemy 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier.
Zimny piernik kroimy w poprzek na dwie połowy. Wyrównujemy także wierzch, lekko go ścinając.
Dół umieszczamy na talerzu, nakładamy powidła – zostawiamy ok. 4 łyżki. Przykrywamy druga częścią, wierzch smarujemy resztą powideł, można też posmarować boki.
Piernik chłodzimy w lodówce 2-3 godziny lub całą noc.
Na polewę łamiemy czekoladę i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem syropu klonowego. Wylewamy porcjami na piernik i rozsmarowujemy. Ozdabiamy orzechami.