Dzisiaj częstujemy naszych miłych czytelników pysznymi placuszkami warzywnymi. Wprost pękają od warzyw, a aby były jeszcze zdrowsze upiekliśmy je w piekarniku zamiast smażyć. To świetny pomysł na obiad, gdy mamy kilka rodzajów warzyw, na które brakuje nam pomysłu! Vitamix oszczędzi czas siekając je w kilka chwil. Pyszny i zdrowy obiad będzie gotowy w oka mgnieniu!
Składniki
4 ziemniaki
4 marchewki
2 buraki
2 pietruszki
1 mały seler lub 1/2 większego
1 ząbek czosnku
1 cebula (można pominąć)
2 jajka lub 2 jajka z siemienia lnianego
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do posmarowania formy
Sos:
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki natłuszczamy, bardzo dobrze sprawdzą się też silikonowe foremki do muffinek lub mini tart,
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, Kroimy w dużą kostkę. Porcjami ścieramy w Vitamixie na niezbyt wysokich obrotach do uzyskania konsystencji takiej jak na tarce. Ścieramy także czosnek i cebulę.
Warzywa mieszamy z przyprawami, jajkami i skrobią.
Porcje ciasta nakładamy do foremek, kształtujemy łyżką placuszki. Pieczemy około kwadransa, podajemy gorące z jogurtowym sosem.
Na sos wszystkie składniki miksujemy w Vitamixie.