13 Września 2016
2130 Odsłon
Jesień teoretycznie już za pasem, ale pogoda jakby była pełnia lata! Warto nacieszyć się owocami, na które ciągle jest sezon i zjeść z nimi pyszne gofry – na podwieczorek albo leniwe śniadanie. Gofry są pełnoziarniste, mają więc dawkę błonnika, który wspiera trawienie. Do tego witaminy z owoców i zdrowy posiłek mamy na zawołanie!
Składniki
Na 6 sztuk:
200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 jajka, oznaczone 0
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smarowania gofrownicy
200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 jajka, oznaczone 0
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki brązowego, nierafinowanego cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smarowania gofrownicy
do podania:
syrop klonowy i owoce
Gofrownice nagrzewamy.
Sposób przyrządzania
Jajka rozdzielamy na żółtko i białko, białka ubijamy na sztywną mikserem lub ręcznie. Mleko, jogurt i jajka wlewamy do kielicha blendera, miksujemy na gładką masę. Wsypujemy suche składniki, ponownie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do miski. Dodajemy ostrożnie ubite białka i delikatnie mieszamy aż się połączą.Porcje ciasta wlewamy do gofrownicy i smażymy gofry, Studzimy na kratce, aby były chrupiące. Podajemy z syropem klonowym i owocami.