9 Sierpnia 2020
2907 Odsłon
Lato to ciasta pękające od owoców popijane filiżanką pysznej kawy lub herbaty. Miłe, ciepłe popołudnie w gronie przyjaciół czy bliskich przy kawałku takiego ciasta to czysta przyjemność!
Składniki
Na tortownicę średnicy 22cm lub blachę 20x30cm:
300 g moreli
100 g malin
150 g masła
150 g brązowego, nierafinowanego cukru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej (lub każdej innej)
3 jajka, oznaczone 0
125 g kefiru lub jogurtu
300 g moreli
100 g malin
150 g masła
150 g brązowego, nierafinowanego cukru
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej (lub każdej innej)
3 jajka, oznaczone 0
125 g kefiru lub jogurtu
Sposób przyrządzania
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mikserem ucieramy na puch masło z cukrem. W kielichu blendera miksujemy jajka z kefirem. Mąkę mieszamy z sodą.
Ciągle ubijając wlewamy stopniowo mieszaninę jajek i kefiru lub jogurtu, następnie partiami dodajemy mąkę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki wydrylowanych moreli, w wolnych miejscach posypujemy malinami. Pieczemy godzinę lub do suchego patyczka. podajemy posypane cukrem pudrem.