Jak widać przypadło nam do gustu zestawienie szpinaku ze słonecznikiem. Tym razem proponujemy wypróbować je w przepysznym pasztecie. Słonecznik należy namoczyć, a po zmiksowaniu w naszym blenderze gwarantujemy, że konsystencja będzie absolutnie aksamitna 🙂 Takie bezmięsna pasztety to świetna odmiana, coś ciekawego i zdrowego do kanapek, poznać nowe smaki, polecamy!
Składniki
Na keksówkę 25×10 cm:
2 szklanki słonecznika, namoczonego na noc
200 g świeżych liście szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki dowolnych otrąb lub płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przyrządzania
Słonecznik płuczemy, przekładamy do blendera. Dodajemy dobrze umyty i osuszony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami. Wszystko miksujemy dokładnie kilka minut na gładką masę na najwyższych obrotach pomagając sobie tamperem.Gotową masę mieszamy z otrębami lub płatkami drożdżowymi. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy 45 minut. Wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu.