Pasztet ze słonecznika i szpinaku

Jak widać przypadło nam do gustu zestawienie szpinaku ze słonecznikiem. Tym razem proponujemy wypróbować je w przepysznym pasztecie. Słonecznik należy namoczyć, a po zmiksowaniu w naszym blenderze gwarantujemy, że konsystencja będzie absolutnie aksamitna 🙂 Takie bezmięsna pasztety to świetna odmiana, coś ciekawego i zdrowego do kanapek, poznać nowe smaki, polecamy!

 

Składniki

Na keksówkę 25×10 cm:
2 szklanki słonecznika, namoczonego na noc
200 g świeżych liście szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki dowolnych otrąb lub płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przyrządzania

Słonecznik płuczemy, przekładamy do blendera. Dodajemy dobrze umyty i osuszony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami. Wszystko miksujemy dokładnie kilka minut na gładką masę na najwyższych obrotach pomagając sobie tamperem.Gotową masę mieszamy z otrębami lub płatkami drożdżowymi. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy, pieczemy 45 minut. Wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu.

pasztet ze szpinakiem2

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!