Jesień to czas, kiedy pasztety smakują wyjątkowo dobrze. Kromka pysznego chleba, gruby plaster pasztetu i ogórek kiszony to kanapka wręcz idealna! Dzisiaj polecamy kolejną kompozycję – soczewicę ze słonecznikiem. Pasztet ma głęboki smak i bardzo dobrze się kroi, polecamy!
Składniki
1 szklanka zielonej soczewicy
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
1 szklanka słonecznika, namoczonego na noc
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1/3 szklanki dowolnych otrąb lub płatków drożdżowych
Sposób przyrządzania
Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 20-30 minut. Odcedzamy i studzimy.
Słonecznik, soczewicę, pokrojoną cebulę i obrany czosnek przekładamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką masę pomagając sobie tamperem, pod koniec dodajemy przyprawy i płatki lub otręby. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.