2 Marca 2016
2850 Odsłon
Dzisiaj proponujemy pasztet z soczewicy i pieczarek – smaczne i zdrowe urozmaicenie do kanapek. Można doprawić go ulubionymi przyprawami. Świetnie smakuje na razowym chlebie z dodatkiem ogórka kiszonego 🙂
Składniki
Na keksówkę 30x10cm:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
1 cebula
250 g pieczarek
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 szklanki płatków drożdżowych
2 szklanki zielonej soczewicy
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
1 cebula
250 g pieczarek
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 szklanki płatków drożdżowych
Sposób przyrządzania
Soczewicę płuczemy, zalewamy litrem wody, dodajemy liście, ziele i jałowca. Zagotowujemy, zbieramy pianę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 45 minut. Odcedzamy.W międzyczasie szklimy cebulę na łyżce oleju, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, aż dobrze odparują.Soczewicę wraz z dodatkami, z którymi się gotowała przekładamy z pieczarkami do blendera. Dodajemy przyprawy, czosnek, olej i płatki drożdżowe. Miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy 90 minut w 180 stopniach, wyjmujemy po ostudzeniu.