Dzisiaj proponujemy Wam pyszny pasztet do kanapek i nie tylko. Bardzo prosty w przygotowaniu, bogaty w białko, więc idealny dla osób uprawiających sport, na przykład biegaczy. Podaliśmy go z lekko pikantnym jabłkowym sosem, bardzo polecamy. A z czym Wy podajecie jarmuż? Czekamy na Wasze propozycje w komentarzach!
Składniki
2 szklanki zielonej soczewicy
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
20o g jarmużu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy pianę, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, ok. 30 minut. Odcedzamy.
Na patelni szklimy na oleju cebulkę. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera – nie trzeba usuwać liści i ziela. Dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem. Dodajemy umyty i porwany na kawałki jarmuż – nie trzeba usuwać twardych łodyg.
Dodajemy czosnek i przyprawy. Miksujemy na gładką masę, używają tampera. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy po ostudzeniu.
Składniki
2 spore jabłka
2 łyżki kaparów
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, miksujemy na gładko z dodatkiem chrzanu i soku z cytryny w blenderze. Dodajemy grubo posiekane kapary, doprawiamy. Przechowujemy w lodówce.