Pasztet z selera z wędzonymi śliwkami

Przepyszny pasztet o idealnie kremowej konsystencji. Smak jest wspaniały, prawdziwie świąteczny dzięki dodatkowi wędzonych, suszonych śliwek. Płatki drożdżowe (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) wzbogacają strukturę i dają “ten” smak, umami, sycący i tłustawy. Pasztet pięknie się kroi, uświetni bożonarodzeniowy stół i gwarantujemy, że skusi także fanów mięsnych dań!

Składniki

1 kg selera
1 szklanka orzechów włoskich
1 duża cebula
50 g suszonych, wędzonych śliwek
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 szklanki płatków drożdżowych

Sposób przyrządzania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia. Seler myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę. Cebulę siekamy. Śliwki kroimy w paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy seler, chwilę przesmażamy. Dodajemy śliwki, wlewamy bulion. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu aż cały płyn odparuje, a seler będzie dość miękki.

Przekładamy usmażone składniki do kielicha blendera. Dodajemy orzechy i przyprawy, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy do miski, mieszamy z płatkami drożdżowymi. Gotową masę dajemy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45 minut aż będzie ładnie zrumieniony. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu.

vitamix_pasztetzselera2

Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!