Dla wszystkich, którzy szukają alternatywy do tradycyjnych, mięsnych pasztetów lub po prostu chcą urozmaicić swoje świąteczne menu i spróbować czegoś nowego polecamy pasztet z pestek dyni – bogaty w smaku, o gładkiej konsystencji. Kroi się idealnie, świetnie pasuje do chrzanu! Jest prosty w przygotowaniu, wytrzyma w lodówce kilka dni, więc można przygotować go już przed świętami. Do przygotowania pasztetu potrzebne jest puree z dyni – w vitamixie można osiągnąć takie puree bez pieczenia czy gotowani dyni, idealnie zmieli surową.
Składniki
1 szklanka pestek dyni namoczonych na noc
1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1 szklanka puree z dowolnej dyni
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy, zalewamy 3 szklankami bulionu, gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba odcedzamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki pasztetu umieszczamy w blenderze kielichowym, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gdyby zbyt rumienił się z wierzchu przykrywamy folią aluminiową. Studzimy w foremce. Podajemy z chrzanem.