Pasta z bakłażana, ciecierzycy i orzechów włoskich

Bardzo aromatyczna, pikantna od czosnku pasta – idealna do pieczywa, jako pesto do makaronu czy dodatek do kasz i ryżu. Po prostu uniwersalna 🙂 Ze zdrowymi tłuszczami prosto z orzechów i solidną dawką białka z ciecierzycy. Wszystko okraszone błonnikiem z bakłażana. Bardzo polecamy!

Składniki

na ok. 0.5 kg pasty:
2 upieczone bakłażany
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
soda oczyszczona na czubku noża
1 łyżeczka soli
2 łyżki zatharu (bliskowschodnia mieszanka przypraw)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 pęczka natki pietruszki
Ok 1/2 szklanka suchej ciecierzycy

Sposób przygotowania

1/2 szklankę suchej ciecierzycy namaczamy na noc. Na drugi dzień płuczemy ją, przekładamy do garnka. Gotujemy z dodatkiem sody do miękkości pod przykryciem, ok 20-30 minut. Gdy zawrze zbieramy z góry pianę. Ugotowaną odcedzamy na sicie.

Bakłażany pieczemy – piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Smarujemy je (w całości) olejem i nakłuwamy widelcem dość gęsto. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do miękkości, około 20 minut Studzimy, kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Skórę wyrzucamy.

Wszystkie składniki pasty z wyjątkiem natki pietruszki i zatharu przekładamy do blendera. Miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji – jeżeli jest potrzeba wlewamy nieco przegotowanej wody, aby rozrzedzić. Na koniec dodajemy zathar i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!

pasta z ciecierzycy

Dziękujemy wszystkim za liczne uczestnictwo w naszych warsztatach w ostatnią sobotę we Wrocławiu! Miksowaliśmy, gotowaliśmy i oczywiście jedliśmy! Już wkrótce zobaczymy się znowu! 🙂

warsztaty Wrocław

Oceń przepis
  • Instagram did not return a 200.
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!