W zgodzie z poprzednim postem, w którym zachwalaliśmy rewelacyjne, prozdrowotne właściwości buraków, dzisiaj przepis z ich użyciem. Wykorzystaliśmy surowe, aby zachować jak najwięcej ich wartości, szczególnie tych przeciwnowotworowych. Prosta w przygotowaniu, pyszna pasta idealnie skomponuje się z kromką razowego pieczywa, polecamy!
Dzięki Vitamixowi pasta ma aksamitną wręcz konsystencję, jeżeli nie posiadacie wysokoobrotowego blendera, buraka można zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Składniki
1 liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
1 średni burak
1 łyżeczka tahiny (pasty sezamowej)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 pęczka koperku lub zielonej cebulki
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pianę. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie zupełnie miękka, około 20-25 minut. Odcedzamy na sicie, usuwamy dodatki.
Buraka szorujemy, obieramy. Koperek lub cebulkę siekamy.
Wszystkie składniki pasty za wyjątkiem koperku umieszczamy w kielichu blendera miksujemy zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo je zwiększając do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy wybrane zioło. Przechowujemy w lodówce.