Wielkanoc już lada chwila, więc to ostatni moment na zebranie potrzebnych przepisów! Proponujemy przepyszną paschę w zdrowszej odsłonie – z kaszy jaglanej. Idealna dla osób, które nie chcą czy nie mogą jeść sera. Czekoladowa, kremowa, o kokosowym aromacie idealnie komponuje się z żurawiną.
W naszym blenderze Vitamix zmiksujecie kaszę na perfekcyjnie gładką masę, bez żadnych grudek – z dodatkiem dobrej jakości kakao będzie tworzyć idealny deser!
Składniki
2 szklanki kaszy jaglanej
1 l mleka roślinnego
1 laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
1/4 szklanka kakao
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki żurawiny suszonej
syrop klonowy, do podania
Sposób przyrządzania
Kaszę jaglaną parzymy, przekładamy do garnka. Wlewamy mleko, dolewamy 1/2 l wody. Dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotujemy do miękkości 30-45 minut.
Lekko przestudzoną kaszę przekładamy do kielicha blendera razem z wanilią. Dodajemy kakao, ksylitol lub cukier i miksujemy na gładki krem pomagając sobie tamperem.
Gotową masę mieszamy z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Przekładamy do foremek (dobrze nadadzą się silikonowe) – schładzamy przed podaniem.