6 Września 2016
2181 Odsłon
Kto nie lubi racuszków ręka w górę? 🙂 Placuszki, naleśniki, racuchy są właściwie jak deser, więc takie śniadanie gwarantuje miły dzień! Trzeba korzystać z kończącego się sezonu na owoce, więc placuszki są podwójnie owocowe – gruszkę zmiksowaliśmy razem z ciastem, a gotowe podaliśmy z borówkami. Polecamy!
Składniki
Na 4 porcje:
2 gruszki
2 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu lub innego ulubionego słodzika
2 łyżeczki agaru lub 2 jajkaDo podania:
syrop klonowy
borówki
2 gruszki
2 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2.5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu lub innego ulubionego słodzika
2 łyżeczki agaru lub 2 jajkaDo podania:
syrop klonowy
borówki
Sposób przyrządzania
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Razem z z pozostałymi składnikami umieszczamy je w kielichu blendera i miksujemy na gładkie i gęste ciasto, w miarę potrzeby pomagając sobie tamperem.Placuszki smażymy na dobrze nagrzanej patelni posmarowanej olejem na rumiano z obydwu stron. Podajemy z syropem klonowym i borówkami.