28 Września 2016
4354 Odsłon
Dzisiaj mamy propozycję pysznego, aromatycznego ciasta z kaszy jaglanej. To idealny deser dla osób z alergiami, na diecie bezglutenowej i wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe smaki. Ciasto ma kremową konsystencję, pięknie pachnie, jest wprost idealne do jesiennej filiżanki herbaty, polecamy!
Składniki
Na tortownicę średnicy 22 cm:
1 1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
1 l mleka roślinnego
1/2 l wody
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
2 ziarna kardamonu
kilka goździków
1/2 szklanki suszonych fig i daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 gruszki
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki syropu klonowego
1 1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
1 l mleka roślinnego
1/2 l wody
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
2 ziarna kardamonu
kilka goździków
1/2 szklanki suszonych fig i daktyli
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 gruszki
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przyrządzania
W garnku, w którym będziemy gotować kaszę rozgrzewamy olej. Wsypujemy kaszę, prażymy na średnim ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć, lekko orzechowo. Wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy anyż, wanilię, cynamon, kardamon i goździki, a także suszone owoce (w całości). Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 30 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.W międzyczasie w kielichu blendera mielimy siemię lniane na drobną mąkę. Przekładamy do miseczki, zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku, mieszamy, odstawiamy aż zgęstnieje. Z ugotowanej kaszy usuwamy anyż i cynamon, pozostałe przyprawy mogą zostać. Kaszę przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy cukier, 2 obrane i pokrojone gruszki oraz proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę pomagając sobie tamperem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do miski, mieszamy z siemieniem i wiórkami kokosowymi. Wykładamy do formy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy plasterki 2 pozostałych gruszek. Polewamy syropem klonowym. Pieczemy 60-75 minut aż ciasto dobrze stężeje. Podajemy wystudzone.