Łatwe do przyrządzenia przy pomocy urządzenia Vitamix pełnoziarniste muffinki.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 35 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe
Ilość uzyskanego produktu: 10-12 muffinek
Składniki
½ szklanki (56g) mąki sojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonego goździku
2/3 szklanki (160ml) mleka sojowego
2 duże jaja
¼ szklanki (60ml) leju sojowego
½ szklanki (110g) brązowego cukru
1 szklanka (40g) płatków typu „bran flakes”
½ szklanki (82g) rodzynek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Delikatnie wysmaruj formę do muffinek, lub przygotuj papierowe papilotki, czy też wyłóż foremki papierem do pieczenia. W misce połącz ze sobą razową mąkę, mąkę sojową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i zmielony goździk. Odstaw na później.
W dzbanie Vitamix umieść w następującej kolejności: mleko, jajka, olej i cukier. Zamocuj odpowiednio pokrywę. Wybierz Variable1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 4 lub 5. Blenduj przez 10 sekund. Do „suchych” składników wlej „mokre”. Dodaj rodzynki oraz płatki i delikatnie wymieszaj ręcznie. Napełnij foremki w 2/3. Piecz 12-15 minut, lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze w 1 muffince
Całkowita zawartość kalorii – 180
Całkowita zawartość tłuszczu – 6 g
Tłuszcze nasycone – 1 g
Cholesterol – 0 mg
Sód – 180 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 28 g
Błonnik – 3 g
Cukry – 15 g
Proteiny – 5 g