Słodkie rodzynki i marchewki świetnie komponują się w tych malutkich babeczkach, które doskonale sprawdza się zarówno na śniadania, jak i popołudniową herbatkę.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 36 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskotłuszczowe, Niskosodowe, Niskocholesterolowe
Ilość uzyskanego produktu: 12 muffinek
Składniki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przypraw do potraw z dyni
2/3 szklanki (100g) rodzynek
¾ szklanki (100g) kawałków marchewki
2 duże jaja
¾ szklanki (150g) granulowanego cukru
2/3 szklanki (150ml) oliwy z oliwek typu „light”
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Delikatnie wysmaruj formę do muffinek, lub przygotuj papierowe papilotki, czy też wyłóż foremki papierem do pieczenia. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i delikatnie wymieszaj. Odstaw.
W dzbanie Vitamix umieść i zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 6. Blenduj przez 6-7 sekund, lub do momentu uzyskanie wyraźnie drobno pokrojonej marchewki. Zatrzymaj urządzenie i zdejmij pokrywę dzbana. Dodaj jajka, cukier i olej do marchwi i zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable1.
Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 5. Blenduj przez 30 sekund, lub do momentu uzyskania kremowej i gęstej konsystencji. Przełóż uzyskaną masę do miski z mąką i rodzynkami – połącz. Przełóż uzyskaną masę łyżką do foremek. Piecz 20-25 minut, lub do momentu uzyskania brązowozłotego koloru. Przełóż na kratę metalową. Podaj kiedy muffinki ostygną.
Muffinki mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni, lub można je zamrozić- maksymalny czas 1 miesiąc.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze w 1 muffince
Całkowita zawartość kalorii – 231
Całkowita zawartość tłuszczu – 10 g
Tłuszcze nasycone – 2 g
Cholesterol – 35 mg
Sód – 295 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 32 g
Błonnik – 1 g
Cukry – 17 g
Proteiny – 3 g