Mleko sojowe to alternatywa dla mleka zwierzęcego – odpowiednie do płatek śniadaniowych, czy domowych wypieków.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 26 minut
Informacja dietetyczna: Bezglutenowe, Niskosodowe, Niskocholesterolowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Ilość uzyskanego produktu: 840 ml
Składniki
1 łyżka granulowanego cukru
3 ½ szklanki (840 ml) wody
Sposób przygotowania
Oczyść ziarna soi i namocz na 4-8 godzin. Przygotuj soje na parze przez ok 15 minut. Osusz ziarna soi i odstaw do ostygnięcia. Odmierz 1 ½ ziaren soi. W dzbanie Vitamix umieść ziarna, cukier oraz wodę. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable 1.
Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 10, a następnie przejdź na HIGH. Blenduj przez 1 ½ minuty. Aby uzyskać mleko sojowe przypominające te „kupne” mleko sojowe, należy użyć „filtration bag”, aby przecedzić mleko. Mleko doprawiamy również ½ łyżeczki soli, oraz ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii, lub innej substancji słodzącej do smaku. Namoczone ziarna soi można przechowywać przez kilka dni w lodówce, lub zamrozić, w płynie, który pozostał, gdy przyrządzaliśmy je na parze.
Aktualnie w PROMOCJI:
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 1 szklance (240 ml)
Całkowita zawartość kalorii – 107
Całkowita zawartość tłuszczu – 4 g
Tłuszcze nasycone – 0 g
Cholesterol – 0 mg
Sód – 16 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 11 g
Błonnik – 3 g
Cukry – 3 g
Proteiny – 8 g