Jesteśmy fanami domowych mlek roślinnych. Mają prosty skład, są zdrowe i proste w przygotowaniu. Dzięki możliwościom naszego sprzętu są rzeczywiście jak mleko – gładkie, bez grudek. Dzięki dokładnemu zmiksowaniu składników, składniki odżywcze w nich zawarte lepiej się przyswajają, ponieważ są już rozdrobnione. Gdy przecedzimy je przez gazę okaże się też, że ich zużycie jest niezwykle ekonomiczne – zostanie dosłownie kilka łyżek gładkich resztek, które można dodać do owsianki, kotletów czy zagęścić zupę.
Tym razem przepyszne mleko orkiszowo-laskowe, które delikatnie osłodziliśmy suszonymi daktylami – można pominąć.
Na ok. 1l mleka:
- 1/4 szklanki płatków orkiszowych, możliwie ekologicznych
- 1/4 szklanki orzechów laskowych (po obłuskaniu)
- 2 suszone daktyle
Płatki i orzechy namaczamy na noc razem z daktylami. Na drugi dzień płuczemy, przekładamy do kielicha blendera. Wlewamy ok litra wody, możliwie niechlorowanej, przegotowanej. Miksujemy kilka minut na zupełnie gładko. Przecedzamy na sicie wyłożonym gazą, przechowujemy w lodówce. Używamy jak zwykłego mleka.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.