Mleko orkiszowo-laskowe

Jesteśmy fanami domowych mlek roślinnych. Mają prosty skład, są zdrowe i proste w przygotowaniu. Dzięki możliwościom naszego sprzętu są rzeczywiście jak mleko – gładkie, bez grudek. Dzięki dokładnemu zmiksowaniu składników, składniki odżywcze w nich zawarte lepiej się przyswajają, ponieważ są już rozdrobnione. Gdy przecedzimy je przez gazę okaże się też, że ich zużycie jest niezwykle ekonomiczne – zostanie dosłownie kilka łyżek gładkich resztek, które można dodać do owsianki, kotletów czy zagęścić zupę.

Tym razem przepyszne mleko orkiszowo-laskowe, które delikatnie osłodziliśmy suszonymi daktylami – można pominąć.

Na ok. 1l mleka:

  • 1/4 szklanki płatków orkiszowych, możliwie ekologicznych
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych (po obłuskaniu)
  • 2 suszone daktyle

Płatki i orzechy namaczamy na noc razem z daktylami. Na drugi dzień płuczemy, przekładamy do kielicha blendera. Wlewamy ok litra wody, możliwie niechlorowanej, przegotowanej. Miksujemy kilka minut na zupełnie gładko. Przecedzamy na sicie wyłożonym gazą, przechowujemy w lodówce. Używamy jak zwykłego mleka.

mleko orkiszowe

Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.

Mleko orkiszowo-laskowe
Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!