Dla tych, którzy sami robią mleka roślinne vitamixa jest sprzętem wręcz nieocenionym. Zmiksuje każde składniki na gładkie, białe mleko, które wystarczy przecedzić przez gazę i mamy świetny produkt – nieprzetworzony, bez sztucznych dodatków, a za to o bogatym i zdrowym składzie! Takiego mleka można używać tak jak krowiego – do wypieków, owsianek, a nawet kawy. Przygotowuje się je banalnie prosto, a smak można pokręcić dodatkami – cynamonem, wanilią, itp.
Na 1l mleka:
- 1/4 szklanki migdałów (nieobranych), namoczonych na noc
- 1/2 laski wanilii
- 2 suszone daktyle
- szczypta soli
- 1 l wody, możliwie niechlorowanej
Migdały płuczemy, umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy resztę składników oraz wodę. Zamykamy blender, włączamy najwyższe obroty, miksujmy 5-6 minut aż powstanie biały płyn. Sito wykładamy gazą, przecedzamy mleko. Przechowujemy w lodówce, najlepiej zamknięte. Polecamy!
Aktualnie w promocji:
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.