Te chrupkie ciasteczka migdałowe to przepis, który w całości przygotuje urządzenie Vitamix. To prosta i łatwa przekąska na cały rok.
Stopień trudności: Średnie
Całkowity czas: 30 minut
Informacja dietetyczna: Wegetariańskie, Niskocholesterolowe, Niskosodowe
Ilość uzyskanego produktu: 24 ciasteczka
Składniki
¼ szklanki (60 ml) substytutu jaja, lub 1 duże jajko
½ szklanki (100g) granulowanego cukru
1 łyżka mleka
½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
¾ szklanki (94g) mąki zwykłej
¾ szklanki (90g) mąki razowej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki (50g) migdałów w słupkach
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W dzbanie Vitamix umieść w następującej kolejności: masło, jajko, cukier, mleko i ekstrakt z migdałów. Zamocuj odpowiednio pokrywę dzbana. Wybierz Variable1. Włącz urządzenie i powoli zwiększ prędkość do Variable 4 lub 5.
Blenduj przez 10-15 sekund lub do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmij zatyczkę z pokrywy dzbana. Przez otwór w pokrywie dzbana dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz migdały. Blenduj przez 10-15 sekund lub do momentu całkowitego wymieszania się składników. Przy pomocy tampera popychaj składniki w kierunku noża.
Gotową masę przekładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (1 łyżeczka = jedno ciastko). Piecz przez 12-15 minut lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze w 1 ciastku
Całkowita zawartość kalorii – 98
Całkowita zawartość tłuszczu – 6 g
Tłuszcze nasycone – 3 g
Cholesterol – 19 mg
Sód – 40 mg
Całkowita zawartość węglowodanów – 11 g
Błonnik – 1 g
Cukry – 4 g
Proteiny – 2 g