9 Czerwca 2016
1757 Odsłon
Wiemy, że trwa już w najlepsze truskawkowe szaleństwo, ale przypominamy, że rabarbar też jeszcze w sezonie 🙂 Jego kwaskowaty smak świetnie pasuje do słodszych deserów, więc proponujemy rewelacyjny mus marcepanowy na bazie kaszy jaglanej. Kasza jaglana to świetna podstawa zdrowych i smacznych deserów, kapitalnie komponuje się z czekoladą, ale my chcemy pokazać nieco mniej oczywiste połączenie z marcepanem właśnie! Polecamy! 😀
Składniki
Na 4 porcje:
1 szklanka sparzonej kaszy jaglanej
1/ 2 litra soku pomarańczowego
1/2 litra mleka roślinnego
200 g gotowej masy marcepanowej
1/2 kg rabarbaru
1 szklanka soku jabłkowego lub wody
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 szklanka sparzonej kaszy jaglanej
1/ 2 litra soku pomarańczowego
1/2 litra mleka roślinnego
200 g gotowej masy marcepanowej
1/2 kg rabarbaru
1 szklanka soku jabłkowego lub wody
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Sposób przyrządzania
Kaszę jaglaną wsypujemy do sporego garnka. Wlewamy sok i mleko, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż będzie zupełnie miękka, ok. 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy, aby nie przywarła do dna. Ugotowaną i lekką przestudzoną kaszę przekładamy do kielicha blendera i na gładki mus z marcepanem pokrojonym w kostkę.W międzyczasie rabarbar myjemy, usuwamy brzydkie końcówki i kroimy w 1-2 cm kawałki. Przekładamy do głębokiej patelni wraz z wodą lub sokiem wymieszanym z kardamonem. Dusimy ok. kwadransa aż zmięknie – nie mieszamy, aby się nie rozpadł, jedynie lekko potrząsamy patelnią żeby nie przywarł. Jeżeli dusimy rabarbar w wodzie można ją nieco osłodzić 2 łyżkami brązowego cukru.
Gotowy mus nakładamy na talerzyki formując w metalowej obręczy zwilżonej wodą, na górze układamy rabarbar. Doskonale smakuje schłodzony.