Makowe serduszka – wegańskie

Te słodkie serduszka są świetną alternatywą do tradycyjnego makowca. Będą idealne na zakończenie świątecznego śniadania! To niezły sposób na wykorzystanie masy makowej, przepis znajdziecie tutaj.

Składniki

Na ok. 20 sztuk:
250 g razowej mąki orkiszowej
250 g jasnej mąki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
¼ szklanki oleju
1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego +2 łyżki
80 g brązowego, nierafinowanego cukru +4 łyżki
2 szklanki masy makowej, z tego przepisu
2 duże jabłka o łącznej wadze ok. 450 g
sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy olej, mieszamy. Do letniej mikstury dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąki oraz cukier i zagniatamy elastyczne ciasto – można użyć robota kuchennego. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość – ok. godziny lub do lodówki na całą noc.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i mieszamy w misce z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka mieszamy z masą makową. Dwie duże płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy, zagniatamy dwie kule. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok. 20 x 30 cm, grubości ok. 1 cm. Wykładamy masę makową z jabłkami aż po brzegi. Zwijamy od dłuższego brzegu w rulon. Kroimy na 10 plastrów mniej więcej równej szerokości, ok. 2cm. Wykładamy spiralki na blachę do pieczenia lub formujemy je w kształt serduszek.

Każdą drożdżówkę smarujemy pędzelkiem mlekiem, dostawiamy do wyrośnięcia na ok. kwadrans. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciastka pieczemy ok. 15-18 minut aż się ładnie zezłocą. Można jeść ciepłe!

 

makowe serduszka małe

Makowe serduszka – wegańskie
Oceń przepis
  • Czekoladowe pralinki piernikowe - proste przepisy z Vitamixa!

    Przyprawa piernikowa - proste przepisy z Vitamixa!

    Masa marcepanowa - proste przepisy z Vitamixa!