Majonez bez jajek – idealny dla osób uczulonych na jajka, wegan i każdego, kto chce spróbować czegoś nowego! Przygotujesz go w kilka minut w naszym blenderze Vitamix. Bzzzzyt i gotowe 😀 Proste i niedrogie składniki, a efekt naprawdę imponujący! Nada się świetnie na wielkanocny stół!
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 mały burak
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
Sposób przyrządzania
Kaszę jaglaną parzymy, zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, jeżeli trzeba odcedzamy.
Buraka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki majonezu umieszczamy w kielichu blendera Vitamix. Wlewamy mleko, miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość regulujemy ilością wlanego mleka. Gęstym majonezem można dekorować potrawy!
Aktualnie w promocji: