Dzisiaj coś pysznego dla wielbicieli gęstych zup-kremów. Aromatyczny, rozgrzewający krem z pasternaku z dodatkiem pachnących pomarańczy. Pasternak to warzywo korzeniowe, podobne do pietruszki, o nieco innym smaku. Jeżeli nie uda się go Wam kupić z powodzeniem możecie zastąpić go pietruszką. Dodaliśmy do kremu pomarańcze, już na etapie miksowania, do nieco przestudzonej zupy, co pozwala zachować większą ilość witaminy C. Zapach tej zupy jest po prostu zniewalający, spróbujcie koniecznie!
Składniki
1 kg pasternaku lub pietruszki
1 cebula
1 ziemniak
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 szklanki bulionu
1 szklanka mleka roślinnego
2 pomarańczedo podania:
świeży tymianek
płatki chilli
skórka pomarańczowa
Sposób przyrządzania
Warzywa obieramy. Pasternak i ziemniak kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa, przesmażamy. Wlewamy bulion oraz mleko, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż składniki zmiękną, około 20 minut.
Lekko przestudzoną zupę wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy przyprawy i cząstki obranych pomarańcz. Miksujemy na gładko. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy bulionu lub mleka. Podajemy posypaną listkami tymianku, płatkami chilli i świeżo otartą skórką pomarańczową.