Składniki
500 g brokułu
500 g fasolki szparagowej
żółtej lub zielonej
1 marchewka
1 pietruszka
½ małego selera
1 cebula
½ szklanki słonecznika
½ szklanki zielonego grochu
1 mała gałązka świeżego lubczyku
½ pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
6-8 szklanek wody
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa myjemy. Obieramy, które trzeba i kroimy na kawałki. Z fasolki okrawamy końce, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w kostkę. Groch płuczemy. Natkę pietruszkikroimy. Cebulę szklimy na 2 łyżkach wody, dodajemy pozostałe warzywa za wyjątkiem fasolki i brokułu. Wsypujemy groch i słonecznik, nalewamy tyle wody, aby przykryła składniki. Dodajemy lubczyk.
Zagotowujmy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, ok. 15 minut. Dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy ogień, dodajemy brokuł. Ponownie nakrywamy, zostawiamy na ok. 5 minut, aby zmiękł – bez gotowania zachowa więcej wartości odżywczych i przeciwnowotworowych. Wrzucamy czosnek, natkę pietruszki i przyprawy, miksujemy na gładki krem.