Pyszny krem w zdrowszej wersji – w świetle obecnej katastrofy ekologicznej w Indonezji nie bez znaczenia jest fakt, że także bez dodatku oleju palmowego, który często jest w gotowych produktach tego typu! Ale przede wszystkim na krótki, kilkuskładnikowy skład, nie zawiera dodanego cukru ani tłuszczu, ma za to solidną dawkę zdrowych orzechów, suszonych daktyli i kakao! Idealny na kanapki, naleśniki, czy po prostu do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika 😉
Składniki
1 szklanka orzechów laskowych (objętość po obłuskaniu)
1/2 szklanki orzechów włoskich (j.w.)
1 szklanka suszonych daktyli, niesiarkowanych
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki kakao dobrej jakości lub karobu
Sposób przygotowania
Daktyle płuczemy, wrzucamy do 1 szklanki wrzątku. Odstawiamy na kwadrans aż zmiękną.
Do blendera przekładamy najpierw orzechy, które miksujemy zaczynając od niskich obrotów i szybko przechodząc na wyższe aż zacznie się robić masło orzechowe. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.