Od pewnego czasu trwa moda na jarmuż – i bardzo dobrze! Ta bardzo stara odmiana kapusty jest niezwykle zdrowa, a do tego rośnie u nas, sezon się właśnie zaczyna. Warto dodawać go do koktajli, aby skorzystać z pełni składników odżywczych jedząc go na surowo. Jarmuż jest bogaty w białko, sole mineralne takie jak wapń i potas (więc szczególnie polecamy go osobom uprawiającym sport!), a także substancji przeciwutleniających takich jak witamina C i sulforafan. Ta ostatnia substancja ma także silne właściwości antynowotworowe. Wspomagany innymi składnikami antyoksydacyjnymi to warzywo jest świetne w profilaktyce raka, działa także oczyszczająco.
Jarmuż ma dość twarde łodygi, które normalnie trzeba usunąć, ale dzięki naszym blenderom można zużyć całe warzywo ponieważ dzięki szybko tnącym ostrzom zostaną one zmiksowane dosłownie na puch. W ten sposób nic się nie marnuje, a nasze organizmy korzystają z dodatkowych dobrodziejstw.
Jarmuż ma delikatny smak, więc nie dominuje w koktajlach, a za to dzięki sporej dawce chlorofilu nadaje im piękny, zielony kolor 🙂 Koktajle z jego dodatkiem można przygotowywać zarówno w wersji bardziej wytrawnej, warzywnej jak i słodkiej z dodatkiem owoców. Polecamy!
Na 2 porcje:
- 2 liście jarmużu
- 4 suszone daktyle, niesiarkowane
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypta soli
- 2-3 szklanki wody
Te składniki, które trzeba myjemy. Owoce kroimy, usuwamy gniazda nasienne – jeżeli owoce są ekologiczne nie obieramy ich! Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera i miksujemy zaczynając od najniższych obrotów do uzyskania pożądanej konsystencji.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magda z bloga Zielenina.